Zaprojektowanie foodcourty w centrum handlowym musi być bardzo ciekawy. Jeżeli strefa restauracyjna w centrum handlowym będzie wyglądać zachęcająco, ludzie chętnie będą do niej przychodzić i zamawiać posiłki. Wszystkie projekty centrów handlowych uwzględniają strefę gastronomiczną.
Food Courty musi pasować charakterem do centrum handlowego. Jednocześnie wiadomo, że nikt nie przychodzi tam na dłużej, raczej na bardzo szybko coś zjeść. Mimo tego atmosfera w takim miejscu też jest znacząca, więc trzeba się postarać o to, by taki projekt był po prostu na prawdę ładny. Ci, którzy projektują budynku użyteczności publicznej mają o wiele trudniejsze zadanie niż osoby zajmujące się projektowaniem wnętrz domów. Przestrzeń publiczną dużo trudniej zagospodarować. Poza tym wiele zajmują także przepisy bezpieczeństwa, czy przeciwpożarowe, które trzeba brać pod uwagę, kreując taki projekt. Projekt lokalu gastronomicznego powinno uwzględniać to, że w lokalu musi być dobrze oznakowane wyjście ewakuacyjne. W lokalu gastronomicznym musi być wydzielonych kilka stref. Pierwsza z nich to miejsce do przygotowywania posiłków. Drugie to strefa odpoczynku dla pracowników: pokój socjalny, szatnia, toaleta. W każdym miejscu pracy musi być wydzielona tego typu przestrzeń. Następnie lokal gastronomiczny to miejsce na stoliki dla gości. Nie mogą być one ułożone zbyt ciasno, aby goście nawzajem nie zaglądali sobie w talerze. Kelnerzy muszą także swobodnie w gronie nimi przechodzić. W lokalu gastronomicznym musi być również zaprojektowana toaleta dla gości. W niektórych, nawet małych lokalach, widać że projektant zadbał o właściwie każdy detal. Stoły i krzesła pasują do dekoracji. Kolor ścian, kwiaty i oświetlenie tworzą spójną przestrzeń, która zachęca do tego, by wejść i zjeść coś pysznego. W takim miejscu przenigdy nie będzie brakować klientów. Każdy, dosłownie jeżeli ma świadomość tego, że nie idzie do luksusowej restauracji, chce zjeść w miłej atmosferze. Istotne jest to, jak smakować będzie posiłek, niemniej jednak nie mniej ważne jest to, w jakich okolicznościach zostanie zjedzony.
Źródło informacji: projekty centrów handlowych.