Włoska kuchnia jest uważana za jedną z najlepszych w Europie i na świecie. Kuchnia włoska jest głównie bardzo sycąca i dość różnorodna. Możemy w niej odnaleźć zarówno takie podstawowe składniki znane z naszej polskiej kuchni, jak i składniki charakterystyczne np dla kuchni śródziemnomorskiej.
Napoje włoskie z dodatkiem orzeźwiającej mięty bądź bazylii są szalenie aromatyczne i idealnie gaszą pragnienie. Należy zwrócić uwagę, że włoska kuchnia powstała w odpowiedzi na specyficzne potrzeby mieszkańców kraju w kształcie wielkiego buta. Klimat we Włoszech jest bardzo gorący, a szczególnie latem temperatury mocno doskwierają i zarówno napoje z Włoch, jak i wszelkie dania muszą być dostosowane do tej gorącej aury i ewentualnie gasić pragnienie. Włosi rozsmakowali się w ciężkich potrawach z dodatkiem mąki i jajek, przykładem takiej ciężkiej, aczkolwiek smacznej i znanej na całym świecie potrawy jest chociażby pizza, która we Włoszech ma w pełni inny charakter niż ta, którą rozpoznajemy w Polsce. Włoska pizza jest aromatyczna i podawana z oliwą, a nie z sosami, jak ma to miejsce w naszym kraju. Włosi cenią sobie własne narodowe dania, a są one tak różne i jednocześnie smaczne, że wyszukały uznanie w kuchniach wielu narodów. Popularnością cieszy się np barilla Farina, czyli specjalna włoska mąka do pizzy, dzięki której powstaje idealne ciasto, takie same, jak to można we Włoszech. Barilla Farina Tipo 00 daje pulchne ciasto, doskonale wypieczone i jednocześnie delikatne, co dobrze współgra z dodatkami, jakie się do tego ciasta dobiera. Włoskie produkty zachwycają swoją różnorodnością i są kwintesencją smaku. Wiele z tych towarów jest nie do znalezienia w innych kuchniach świata, ale Włosi są znani z tego, że dużo eksportują i ich produkty pojawiają się w sklepach w różnych częściach globu. Także w Polsce można skorzystać z najlepszej jakości towarów rodem z Włoszech i poczuć się tak, jak na fantastycznych wakacjach. Warto sprawdzić, jak smakują włoskie przetwory tak inne od naszych oraz różnorodne inne dania cechujące się fenomenalnym smakiem. Te smaki warto także powielać w naszej kuchni albo przerabiać tak potrawy, by nawiązywały do włoskich smaków.
Źródło informacji: barilla farina.