Rozsada ziół

Brak ogrodu czy działki wcale nie sprawia, że musimy zrezygnować z własnoręcznej uprawy roślin przydatnych w kuchni. Można je uprawiać wręcz na balkonie czy tarasie w bloku i co istotne, nie wymagają one od nas dużego zaangażowania ani również dużych nakładów czasu czy pieniędzy. Osoby początkujące powinny spróbować uprawy z gotowej rozsady, a wtedy pominą stopień przygotowywania sadzonek, który jest jednakże bardzo czasochłonny.

Oczywiście nie każdy ma warunki, żeby przygotować sadzonki, bo trzeba posiadać należycie dużo światła i miejsca, oraz właściwą temperaturę. Dużo lepiej skorzystać z gotowych sadzonek, które urosły już w idealnych ustaleniach. Przykładem może być tutaj oregano świeże zioła doniczkowe, które są sprzedawane w niedużych doniczkach. Taką roślinę po przyniesieniu do domu należy przesadzić do większej doniczki i dać jej odpowiednie podłoże warzywne albo ziołowe a także solidnie podlać, a po jakimś czasie mocno się rozrośnie. Szałwia w doniczce bio także może być uprawiana właśnie w ten sam sposób. Jeśli pragniemy, żeby nasze zioła doniczkowe rosły zdrowo i wspaniale, to warto je przycinać albo uszczykiwać, a wtedy będą się rozkrzewiały i staną się bardzo gęste i atrakcyjne. Zioła uprawia się relatywnie łatwo, powinno się jedynie znać kilka podstaw, takich jak dobieranie właściwego podłoża, odpowiednie podlewanie czy właściwe miejsce o intensywnym nasłonecznieniu. Jeżeli spełnimy te warunki, to już w ciągu kilku tygodni doczekamy się własnych fantastycznych ziół, które będą stanowić nie tylko doskonałą dekorację, ale również odpowiedni dodatek do potraw. Wiosną, kiedy jeszcze nie ma ziół i nowalijek warto postawić na mikroliście, czyli małe listki różnych warzyw, które można spożywać we własnym zakresie, na kanapce albo w formie sałatki. Takie liście są kompletne witamin i składników mineralnych, które dostarczają naszemu organizmowi energii, co więcej małe listki są smaczne. Kiedy zacznie się sezon, wręcz na balkonie czy tarasie można uprawiać mini marchewki czy pomidorki koktajlowe, które będą stanowiły perfekcyjny dodatek do wielu potraw w naszej kuchni.

Polecam: mini marchewki.