Co daje chłodzenie szokowe

Komory szokowego mrożenia to specjalne urządzenia, które umożliwiają szybkie mrożenie dosłownie gorących dań. W wielu fabrykach, w których produkowana jest żywność dzięki takim komorom można ją bardzo szybko zamrozić i spakować. Następnie trafia do sklepów, gdzie w postaci zamrożonej jest sprzedawana klientom.

Dzięki temu ludzie mogą zakupić mrożone gotowe dania typu pierogi, pyzy, kluski, uszka. To właśnie mrożenie szokowe sprawia, że w tym samym momencie po wstępnym ugotowaniu takie dania trafiają do paczek i potem wystarczy je bardzo szybko podgotować i można je zjeść. Teoretycznie w domu także można przygotować pierogi, ugotować je a następnie zamrozić. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby tak robić, niemniej jednak w domu takie mrożenie będzie przebiegało bardzo wolno. Danie zatem straci wiele wartości odżywczych. Oprócz tego jest bardzo duże ryzyko, że w tej samej chwili po rozmrożeniu się rozpadną. Dzieje się tak wówczas, gdy zamrażanie przebiega zbyt wolno. W domowych ustaleniach potrzeba mniej więcej 6-7 godzin, aby zamrozić określony produkt. W warunkach przemysłowych, gdzie dostępne są komory szokowego mrożenia można ten czas skrócić do 90 minut. Produkty mrożone szokowo mają temperaturę około -18 stopni. W takim stanie przewożone są do sklepów i sprzedawane klientom. Prócz mrożenia szokowego istnieje jeszcze schładzanie szokowe. To też najczęściej wykorzystywane jest w gastronomii, ale czasami schładza się także probówki w laboratoriach, więc w przemyśle farmaceutycznym i medycznym również wykorzystuje się komory szokowego chłodzenia i mrożenia. Są one jednak znacznie mniejsze niż te stosowane w przypadku mrożenia żywności, bo mieszczą się w nich tylko probówki. Dzięki schładzaniu szokowemu może bardzo szybko obniżyć temperaturę. Tak samo jak urządzenia do mrożenia szokowego, chłodziarki również w mniej więcej 90 minut umieją obniżyć temperaturę gorących dań do około 3 stopni. W ten sposób bez pozbywania się składników odżywczych można obniżyć temperaturę gotowych potraw i przechowywać je w lodówce dłużej niż gdyby były chłodzone tradycyjnie.

Polecana strona: komory szokowego mrożenia.